Palautuminen

Uni ja stressiryhmä

Ryhmä on tarkoitettu unihäiriöitä, stressiä ja jännitystä kokeville. Lisäksi ryhmästä hyötyvät ne, jotka kokevat kehon ja mielen olevan ylivireässä tilassa.

Ryhmässä pyritään kehon hermoston toiminnan tasapainottamiseen. Tasapainoa haetaan tekemisen ja olemisen välille. Hermoston tasapainon palautuminen avaa mahdollisuuden unen ja unirytmin luonnolliselle toiminnalle, ja stressin aiheuttamien kehon jännitystilojen vapautumiselle. Jännitysten vapautuessa on mahdollista, että kohonnut verenpaine tasaantuu, ahdistuksen tuntemukset väistyvät ja jännityksestä aiheutuvat kivut lievittyvät, esim. pää-, niska- ja selkäsäryt.

Uni- ja stressiryhmässä työskennellään kehon ja mielen hyväksi. Työskentely pyritään pitämään mahdollisimman yksinkertaisena ja helposti omaksuttavana.

Ensin työskennellään kehon jännityksen vapauttamiseksi. Jännitykset kehossa estävät rauhoittumisjärjestelmän aktivoitumisen. Tämä johtaa unirytmin häiriintymiseen, sekä kehon ja mielen stressitilaan.

Työskentelykeinoina tunnin ensimmäisessä osassa on kehoa avaava liike, hengitys ja keskittymistaitoa lisäävät harjoitukset. Keskittymistaidon lisääntyessä yksilön on mahdollista työskennellä mielen tyynnyttämiseksi.

Uniryhmän tunnin toisessa osassa keskitytään mielen alueelle. Sanallisen rentoutuksen avulla luodaan keholle ja mielelle tila, joka on valmis vastaanottamaan myönteistä sanallista viestiä. Myönteiset viestit tukevat rentoutumista ja hyvän unen kokemusta.

Työskentelyn viitekehyksenä on länsimainen kehoterapia ja sosiaalisen oppimisen teoria.

Ryhmän avainsanat: pysähtyminen, yksinkertaisuus, keskittyminen.

Uniryhmän käytyään harjoittelua voi jatkaa Slowpuls-Fyysisen voimaantumisen rentoutuskursseilla.
RYHMÄN ALOITUS: Ke 3.9. klo 16-17, 6 kertaa, 80e. Ilmoittautuminen!

 

Ohjaajat:

Nina Pajanti-Raudus:
Psykiatrinen sh., Rentoutusterapeutti.

Ulla Ollikkala: Fysio- ja rentoutusterapeutti, ammatillinen suuntautuminen psykofyysinen fysioterapia, CWD-ryhmänohjaaja (coping with depression).