Univalmennus Kehrässä – Hyvä yöuni on palautumisen perusta
Nina Univalmentajana
Nina on terveydenhuollon ammattilainen, psykiatrinen sairaanhoitaja ja kouluttautunut unettomuuden lääkkeettömään hoitoon. Univalmennus perustuu tunnustettuun kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan (CBT-I) (Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia), joka on todettu tehokkaaksi unettomuuden hoidossa.
Univalmennuksessa keskitytään asiakkaan käyttäytymisen, ajatusten ja tulkintojen tutkimiseen liittyen unettomuuteen. Muutetaan unta haittaavia, kenties ylivirittyneitä ajatusmalleja, tutkitaan uskomuksia sekä haitalliseksi rutinoituneita toimintamalleja.
Unettomuuden lääkkeettömillä keinoilla on hyvä näyttö niiden toimivuudesta. (Kts. Käypä hoitosuositus).
Univalmentaja arvioi mahdollisia unettomuuden syitä, ja yhdessä asiakkaan kanssa voidaan löytää unettomuutta ylläpitäviä tekijöitä.
Ninan univalmennuksessa käsitellään elämän eri osa-alueita, sillä niillä on iso merkitys uneemme.
Meissä elää, niin kehossamme kuin mielessämme, myös meidän menneisyytemme ja kenties sieltä löytyy unettomuuttamme selittäviä asioita.
Tutkimme myös jokaisen asiakkaan arjen kokonaiskuormitusta, jännitteitä ja mielen murheita.
Univalmennus on täysin luottamuksellista ja yksilöllistä. Jokaisella unettomuudesta kärsivällä on omanlaisensa elämäntilanne, työ, eletty elämä, yms.
Niin, ja tiedätkö muuten mikä merkitys ravitsemuksella on hyvään uneen?
Kenelle Univalmennus?
Univalmennusta suositellaan kaikille, joilla on unen kanssa ongelmia, ja jos sinulla on ei-elimellinen unettomuus. Eli muut syyt on jo tutkitusti poissuljettu unettomuuden taustalta.
Univalmennuksesta lisää
- Tutkimusten mukaan noin 75 % asiakkaista saa merkittävää apua unettomuuteensa univalmennuksessa (CBT-I).
- Univalmennus voi auttaa vähentämään unilääkkeiden tarvetta.
- Univalmennus parantaa unen laatua ja auttaa hallitsemaan unettomuutta.
Univalmennuksessa tutkimme myös erilaisten rauhoittumismenetelmien käyttöä unettomuuden hoidossa sekä opettelemme erilaisia kehollisia menetelmiä rauhoittaaksemme hermostoamme.
Univalmennukseen kuuluvat erilaiset kyselykaavakkeet sekä uni-valvepäiväkirja, jonka avulla voimme selvittää mm. päivärytmiä ja sen vaikutusta uneen.
Kuinka monta kertaa Univalmennusta?
Käyntikertojen määrä vaihtelee yksilöllisesti, keskimäärin 4 – 6 kertaa, mutta joillekin helpotusta tuo jo 2-3 kertaa.
Univalmennus ryhmälle toteutetaan useimmiten kuuden kerran kurssina.
Asiakaspalaute
”Olin monta kertaa toivonut Ninaa meille yöksi, jotta hän voisi minulle pätkäuniselle aina tarvittaessa rauhoittavalla äänellään loihtia unen uudelleen. Ei ole vielä tullut :)
Onnekseni pääsin unilukkarin eli Ninan asiantuntevaan ohjaukseen, miten selvitä jatkuvista öisistä heräämistä omin keinoin.
Menetelmänä minulle sopi mainiosti nuo pitkät ja perusteelliset keskustelut syistä unihäiriöihini ja yhdessä pohtiminen ratkaista nukkumiseen liittyvää ongelmaani.
Nina sai minutkin, vuosikymmeniä pätkissä nukkuneen unten maille.
Voin lämpimästi suositella Ninan unikoulua.”